top of page

Satu Perangkap untuk Dihindari'Aku telah memuliakan-Mu di bumi ini dengan menyempurnakan kerja yang Kauamanahkan kepada-Ku.'(Yohanes 17:1-19, ayat 4).


Renungan:

Satu lagi pengajaran penting yang perlu kita pelajari jika kita ingin berjalan tegak dalam masa perubahan ini ialah: elakkan perangkap penglibatan yang berlebihan. Ia mungkin terdengar seperti percanggahan selepas komen saya pada hari lain tentang menjadi seorang Kristian yang berfikiran lautan. Saya kemudian menggesa anda untuk menjadi petualang dalam perkara-perkara Tuhan, untuk meluncur ke dalam. Walau bagaimanapun, tidak ada percanggahan; kita perlu mengembara kerana Allah, tetapi kita juga perlu memastikan bahawa penglibatan kita dalam aktiviti kerohanian tidak bertukar kepada penglibatan yang berlebihan.


Teks untuk hari ini menyentuh inti perkara ini. Di sini Yesus memberitahu Bapa-Nya bahawa Dia telah memberikan Dia kemuliaan di bumi dengan melakukan pekerjaan yang telah Dia berikan kepada-Nya. 'Saya telah menyelesaikan tugas yang Engkau berikan kepada saya' (ayat 4, terjemahan Phillips). 'Apa yang Engkau berikan.' Tuhan kita tidak membiarkan diri-Nya terjerat dalam bidang-bidang aktiviti rohani yang boleh dipuji tetapi tidak sesuai untuk-Nya. Dia menyelesaikan pelayanannya di bumi hanya dengan melaksanakan tugas yang diberikan Bapanya kepadanya.


Saya menyatakan perkara ini kerana ramai orang Kristian yang saya temui merasakan mereka tidak dapat menggembirakan Tuhan melainkan mereka berusaha untuk mengubah segala yang mereka lihat sebagai salah. Tetapi kita tidak dipanggil untuk membetulkan setiap kesilapan. Kita mesti melakukan apa yang kita boleh dan selebihnya serahkan kepada Tuhan dan orang lain. Calvin Miller menyatakannya begini: 'Saya sering melihat banyak neurosis di kalangan orang injil yang terpaksa bergelut dengan syaitan dan menjatuhkannya tiga kali sebelum mereka rasa bahawa mereka telah bersahabat dengan Tuhan.' Kekecewaan datang apabila kita cuba menyelamatkan dunia. Itu tugas Allah. Perhatikan bahawa anda tidak tergelincir di bawah beban keprihatinan rohani yang sangat besar yang Tuhan ingin anda pikul.


Renungan lanjutan:

Markus 6:30-32; Lukas 10:38-42


Doa:

Bapa surgawi yang penuh kasih, saya melihat bahwa Engkau tidak menjadikan saya sebagai orang yang bertanggung jawab untuk memperbaiki segala sesuatu yang salah. Tunjukkanlah kepada saya apa yang seharusnya saya lakukan, dan berapa banyak kerisauan yang seharusnya saya pikul. Kemudian tolong bantu saya meninggalkan sisanya kepada-Mu dan kepada orang lain. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page