top of page

Sindrom Penyelamat


"Oleh itu, apabila ada peluang, kita haruslah berbuat baik kepada semua orang, lebih-lebih lagi saudara-saudara kita yang seiman." (Galatia 6:1-10, ayat 2).


Renungan:

Langkah pertama dalam melatih kaunselor adalah untuk membantu mereka memahami dinamik yang mungkin telah menarik mereka ke perkhidmatan kaunseling. Sebahagian daripada mereka tertarik kepada kaunseling kerana perasaan baik yang mereka perolehi akibat menyelamatkan orang daripada masalah mereka. Ini kadangkala dirujuk sebagai 'sindrom penyelamat'. Melainkan perkara ini dikenal pasti dan ditangani sebelum pelatih melangkah lebih jauh, ia boleh membawa kepada masalah rohani yang serius. Kita harus membantu orang lain bukan kerana perasaan baik yang kita dapat tetapi kerana ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan.


Dua hari lalu saya berkata bahawa sesetengah orang Kristian 'bimbang' diri mereka menjadi neurotik. Kali pertama saya melawat Jepun, saya memberi ceramah kepada sekumpulan mubaligh tentang masalah emosi yang dihadapi oleh pekerja Kristian. Selepas pembicaraan saya, seorang wanita berkata kepada saya, 'Perkataan anda seperti anak panah masuk ke dalam hati saya. Sepanjang hidup saya, saya berfikir bahawa Tuhan tidak berkenan kepada saya melainkan saya bekerja sendiri hingga mati, membawa penyakit dalam badan saya atau memikirkan semua kejahatan di dunia ini. Saya telah seperti Ayub mencakar dirinya dengan serpihan tembikar dan duduk di antara abu, tetapi saya melakukannya kerana saya mahu Tuhan dan semua orang di sekeliling melihat bahawa saya ikhlas tentang keadaan dunia ini yang jatuh. Sekarang saya boleh faham mengapa saya melakukan ini: Saya telah meyakinkan diri saya bahawa saya mengambil berat tentang orang lain tetapi sebenarnya apa yang saya lakukan ialah menjaga diri saya sendiri.' Wanita ini telah cuba membuat dirinya berasa baik dengan berasa buruk - jika anda tahu apa yang saya maksudkan. Motivasi yang mendorongnya adalah kepentingan diri sendiri.


Kadang-kadang, apabila kita terlalu mengambil berat, kita tidak begitu peduli; kita mungkin cuba memenuhi beberapa keperluan kita yang Allah tidak izinkan untuk memuaskan.


Renungan Bersambung:

Matius 15:1-2, 10-14; 23:1-15


Doa:

Ayah, kurniakan bahawa saya tidak akan 'risau' diri saya untuk menjadi neurosis. Tolonglah saya untuk menjadi jelas dalam motif saya supaya saya melayani orang lain bukan kerana apa yang saya dapat sebagai balasan tetapi kerana saya sangat penuh dengan-Mu sehingga saya tidak dapat berbuat apa-apa lagi. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page