top of page

Tiada Penafian Dalam Yesus


'Yesus menangis.' (Yohanes 11:17-44, v.35)


Renungan:


Hari ini kita bertanya kepada diri sendiri: adakah Yesus dapat bersimpati dengan kita apabila kita mengalami kesedihan? Adakah Yesus mengalami perasaan yang sama seperti yang kita alami apabila kita kehilangan orang yang kita sayangi? Ayat di hadapan kita hari ini tidak meragukan kita. Mengapa Yesus menitiskan air mata? Adakah kerana simpati terhadap Maria dan Marta? Saya fikir itu mungkin sebahagian daripada punca air mata-Nya, tetapi sebab utama (jadi saya percaya) adalah rasa kehilangan peribadi-Nya.


Saya tidak pasti secara mutlak tentang apa yang akan saya katakan sekarang, tetapi saya merasakan bahawa apa yang Yesus lakukan di sini adalah membenarkan Diri-Nya merasai kesedihan yang melanda-Nya apabila memikirkan kawan-Nya yang ditelan oleh kematian. Seseorang mungkin berfikir bahawa kerana Yesus tahu Dia akan menghidupkan Lazarus dari kematian, Dia tidak akan mengalami kesedihan. Tetapi Dia tahu bahawa untuk menafikan apa yang Dia rasakan pada saat itu (dukacita) kerana apa yang akan Dia rasakan pada masa-masa yang akan datang (kegembiraan), tidak akan selaras dengan cara manusia atau personaliti yang sihat berfungsi dengan baik.


Anda lihat, tidak kira betapa positif dan optimistik pandangan kita, kita tidak boleh menafikan apa yang kita rasa pada masa ini. Kita tidak perlu diseret oleh perasaan kita ke dalam pusaran keputusasaan, tetapi kita mesti bersedia untuk menghadapi dan merasai emosi tersebut. Itulah prinsip kesihatan mental dan emosi yang Yesus tahu, fahami dan amalkan. Maka berdiri di dekat kubur Lazarus, Dia membiarkan kesedihan-Nya terungkap. Air mata bermula dari matanya. Ingatlah, apabila anda bersedih seterusnya, bahawa Dia yang menangis di kubur sahabat-Nya yang paling dikasihi bukan sahaja mengetahui perasaan anda, tetapi akan memberikan kepada anda kekuatan dan kuasa-Nya yang tidak putus-putus.


Renungan Lanjut:


Lukas 19:41-44;

1 Tes. 4:13-18;

Wah. 21:1-4


Doa:

Ya Yesus, betapa bersyukurnya saya mengetahui bahawa hati-Mu juga telah merasakan kesedihan dan kesedihan yang paling dalam. Tolonglah saya berkongsi kesedihan saya dengan-Mu, kerana 'kedukaan yang dikongsi adalah kesedihan separuh'. Saya meminta ini dalam dan melalui nama-Mu yang tiada tara dan berharga. Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page