top of page

Tidak Disukai Kerana Berbeza


"Malanglah kamu, ahli Taurat dan orang Farisi! Kamu munafik!.." (Matius 23:1-23, ayat 15)


Renungan:


Kami terus mengkaji kebanggaan dan prasangka orang Farisi. Salah satu sebab mengapa mereka marah kepada Yesus adalah kerana minat-Nya terhadap orang bukan Yahudi. Walaupun benar bahawa orang Yahudi adalah umat pilihan Tuhan, Yesus dengan jelas menyatakan bahawa walaupun Dia datang kepada mereka terlebih dahulu, itu bukan hanya mereka. Kesan mesej adalah universal. Bermula dari Jerusalem, ia meliputi seluruh dunia. Dia memberi perhatian kepada wanita Samaria di tasik; Dia memberi perhatian juga kepada wanita Syro-Fenisia. Ini sangat menimbulkan kemarahan orang Farisi, kerana mereka melihat dalam tindakan Yesus percubaan untuk melemahkan perpecahan dan keunggulan rohani bangsa mereka.


Perkara lain yang membuat mereka marah ialah ketidaktahuan Yesus tentang puritanisme mereka. Orang Farisi tidak akan makan bersama pemungut cukai dan orang berdosa - tetapi Yesus melakukannya! Suatu hari, Dia membawa dirinya ke rumah seorang pemungut cukai (Lukas 19:5). Jika pemungut cukai dan orang berdosa mengadakan pesta dan bertanya kepada Yesus, Yesus datang. Apabila Matius meninggalkan kehidupan lamanya untuk mengikut Kristus dan mengadakan jamuan perpisahan untuk kawan-kawannya, Yesus berada di sana.


Tetapi mungkin sebab terbesar kemarahan mereka adalah fakta bahawa Yesus kadang-kadang menganiaya mereka secara lisan. Ya, maksud saya mengkritik. Dia memanggil mereka munafik di hadapan mereka. Lima kali dalam beberapa ayat Dia mengutuk mereka. Dia memanggil mereka sebagai 'pembimbing buta' dan 'kuburan bercat putih'. Kubur ditutup dengan cat putih! Bukan fitrah manusia suka orang cakap pasal kita macam ni. Nah, itulah sebab-sebab yang membawa kepada permusuhan mereka. Mereka tidak menyukai Yesus kerana mereka sangat berbeza daripada Dia.


Renungan Bersambung:


Kisah 10:1-48


Doa:

Bapa, bantu saya memahami prinsip ini, bahawa dunia tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan orang yang berbeza - oleh itu ia menganiaya mereka. Jadikan saya seperti Kristus - tidak kira berapa banyak permusuhan yang perlu saya hadapi. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page