top of page

Tongkat Yang Sempurna

Hari 3: Renungan Harian Ibubapa Mengenai Rehat

Ayat Alkitab: Matius 11:29-30 (AVB)

"Ambillah kuk-Ku ke atas kamu dan belajarlah daripada-Ku, kerana Aku lemah lembut dan rendah hati, dan kamu akan mendapat ketenangan bagi jiwa-jiwamu. Kuk-Ku itu enak dibebankan dan beban-Ku itu ringan."


Renungan Doa:


Wahai Bapa Yang Maha Esa, kami datang di hadapan-Mu dengan hati yang rendah, rindu untuk memahami maksud mengambil kuk-Mu. Kami sering merasa dibebani oleh pelbagai cangkuk dalam hidup dan ingin bebas daripadanya. Tetapi, Engkau, Yesus, memanggil kami untuk mengambil kuk-Mu. Bantu kami memahami kedalaman undangan ini dan kepentingannya dalam hidup kami.


Engkau, Tuhan Yesus, adalah yang rendah hati dan lemah lembut, dan Engkau mengerti dengan intim keperluan dan kehendak kami. Ketika kami berpaling kepada-Mu, kami mendapat ketenangan dalam mata lembut-Mu dan keyakinan akan kasih-Mu yang berterusan. Kasih-Mu melangkaui rasa bersalah, kehinaan, dan belenggu kami, dan ia memecahkannya, memerdekakan kami. Kuk-Mu menyatukan kami dengan-Mu, membimbing kami dengan lembut dan membawa kami menjauhi perhambaan dunia.


Engkau telah menunjukkan kepada kami, melalui hidup dan ajaran-Mu, bahawa menyerahkan diri kepada-Mu membawa kehidupan dan kebebasan yang sejati. Dalam mencontohi kasih-Mu, kami menemui damai dan kepuasan dalam hubungan dan dalam hidup itu sendiri. Kami dipanggil untuk mencintai sesama seperti Engkau, dengan kesabaran, kemurahan hati, dan tanpa egoisme. Dalam belajar menjadi lebih seperti Engkau, kami menemui ketenangan yang Engkau janjikan.


Terima kasih, Yesus, kerana mengajar kami dengan cara yang paling lembut, baik, dan bijaksana yang mungkin. Kami percaya dalam kasih-Mu yang mendalam kepada kami dan yakin bahawa semua ajaran-Mu akan membawa kami kepada kehidupan yang berlimpah, baik sekarang maupun untuk selama-lamanya. Roh Kudus, penuhilah dan pandulah kami untuk menjadi lebih seperti Yesus. Bantu kami menyerahkan sepenuhnya hidup kami dalam ketaatan kepada-Nya dan membawa kemuliaan kepada nama-Nya. Dalam nama Yesus yang berharga, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page