top of page

Tuhan Datang Sangat Dekat


"Setelah mereka sampai ke tempat yang bernama, “Tengkorak,” mereka pun menyalib Yesus.." (Lukas 23:33-49, ayat 33)


Renungan:


Bagi mereka yang mungkin tertanya-tanya tentang apa yang saya maksudkan apabila saya berkata sebelum ini mengenai 'luka Tuhan adalah jawapan bagi luka kita', mungkin akan mendapati kisah tentang apa yang berlaku kepada Joni Eareckson memberikan pencerahan. Pada suatu hari, semasa musim panas 1967, Joni melompat dari rakit di Teluk Chesapeake berhampiran Baltimore dan menyebabkan kepalanya terpukul di atas batu, menyebabkan lehernya patah. Dia lumpuh serta-merta dan, jika tidak kerana tindakan cepat seorang rakan, mungkin dia telah lemas di sana. Joni telah dibawa ke hospital dan beberapa minggu kemudian mengetahui bahawa keadaannya akan kekal.


Semangat Joni tenggelam ke dasar, dan berpaling kepada rakannya Jackie, dia berkata, 'Bantu saya mati. Bawakan saya beberapa pil atau pisau cukur. Saya tidak boleh hidup dalam badan pelik seperti ini.' Sudah tentu, Jackie tidak dapat membiarkan diri untuk melakukan apa yang Joni minta, yang hanya meningkatkan rasa tidak berdaya Joni. Beberapa ketika selepas itu, pada suatu petang, ketika Cindy, rakan yang baru dikenalinya, sedang duduk membaca bersamanya, Cindy tiba-tiba berkata, 'Joni, Yesus tahu perasaan anda - anda bukan seorang sahaja - kenapa, Dia juga lumpuh.' Joni bertanya, 'Apa maksud anda?' 'Itu benar,' kata Cindy. 'Ingat, Dia telah dipaku pada kayu salib. Punggungnya berparut akibat pukulan itu dan dia pasti mendambakan cara untuk bergerak, menukar kedudukan atau mengagihkan berat badannya. Tetapi Dia tidak boleh. Dia cacat oleh paku.'


Fikiran itu masuk ke dalam jiwa Joni. Dia tidak pernah menyangka bahawa Tuhan akan merasakan sensasi menusuk yang sama yang melanda tubuhnya. 'Pada masa itu,' kata Joni, 'Tuhan datang sangat dekat.' Ini sentiasa memberi kesan apabila orang menyedari bahawa Tuhan yang mereka layani mengetahui dengan tepat perasaan mereka. Semoga Dia datang dekat, sangat dekat, dengan anda hari ini.


Renungan Lanjutan:


Yesaya. 53:1-12;

Yakobus 4:8


Doa:


Bapa, saya pasti akan satu perkara, tidak kira berapa banyak misteri yang saya hadapi di dunia ini - Engkau layak untuk saya percayai. Mengenali Engkau berbaloi untuk dijalani. Terima kasih, Bapa. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comentarios


bottom of page