top of page

Tuhan Pembela Melakukan Perkara yang Besar untuk Kita


Bacaan Alkitab: Yesaya 55-64


Tuhan adalah Penyelamat kita, dan betapa ajaib perbuatan-Nya! Fikiran-Nya lebih tinggi daripada pemikiran kita dan jalan-Nya lebih tinggi daripada jalan kita. Maka berbahagialah orang yang berpegang teguh pada janji-Nya. Kerana apabila Dia berfirman, maka semuanya akan menjadi ada. Dia berfirman, dan ia tetap teguh. Kesetiaan-Nya kekal selama-lamanya.


Tuhan akan melakukan perkara-perkara yang besar bagi kita dan menggantikan yang biasa dengan yang istimewa, dan meneguhkan kita dengan kedamaian dan kebenaran-Nya. Segala keganasan, kebinasaan dan kemusnahan di bumi akan lenyap. Lebih-lebih lagi, yang paling sedikit di antara kita akan menjadi seribu, yang terkecil menjadi bangsa yang kuat. Tuhan berjanji bahawa kita akan menerima bahagian dua kali ganda dan bukannya rasa malu, dan kita akan bersukacita, bukannya menerima aib, dengan menerima sukacita yang kekal. Sebab Tuhan kita akan memberi ganjaran kepada kita dalam kesetiaan-Nya, dan Dia akan membuat perjanjian yang kekal dengan kita.


Oleh itu, marilah kita berdoa kepada-Nya dan mencari-Nya. Semoga Tuhan memandang ke bawah dari syurga dan dari tempat kediaman- Nya yang kudus dan mulia, dan menunjukkan kepada kita kuasa, kasih dan belas kasihan-Nya semasa kita berdoa! Kerana Tuhan adalah Bapa kita. Kita adalah tanah liat, dan Dia adalah tukang periuk, dan kita adalah hasil buatan tangan-Nya!


Doa:

Tuhan, Engkaulah Tuhan yang memelihara kami dan melimpahkan kami dengan rahmat-Mu! Berbahagialah mereka yang mencari kehendak-Mu dan yang bertindak menurut perintah-Mu! Oleh itu, kami bersedia menyerahkan nyawa kami kepada tangan-Mu, supaya pekerjaan tangan kami berkenan kepada-Mu! Dalam nama Yesus kami berdoa. Amin!


Pr Grace Lee, NECF



Comments


bottom of page