top of page

Yang Kita Takuti Dalam Hidup Ini“…Tetapi Engkau, ya TUHAN, ditakuti manusia. Siapakah yang dapat bertahan ketika Engkau murka?.....” Mazmur 76:8


Mazmur ini menceritakan kemuliaan dan kebesaran Allah melebihi kemegahan gunung-gunung. Di hadapan Allah, hakim segala bangsa, tidak ada seorang pun yang dapat bertahan berada dihadapan Tuhan.


Oleh itu segala senjata musuh adalah hanyalah sia-sia, sehingga pasukan yang perkasa akan menjadi tidak berdaya dihadapanNya. Dia menyebabkan seluruh bumi menjadi senyap dalam ketakutan kerana kemuliaan dan kebesaranNya.


Itulah sebabnya pemazmur berkata kepada kita bahawa “.....hanya Tuhanlah yang sangat ditakuti semua orang, sebab apabila Dia murkah, tidak ada seorang pun yang boleh bertahan berdiri di hadapan-Nya.


Segala ancaman musuh-musuhnya tidak dapat menggugatkan hati dan keykinan pemazmur sebab kekuatannya ada didalam Tuhan yang menjadi sumber kemenangannya didalam menghadapi musuh-musuhnya. Oleh itu pemazmur yakin kemenangan pasti dipihaknya sebab Tuhan yang menjadi sumber segala kemenangannya.


Bagaimana dengan diri anda pada hari ini? Siapakah yang anda takuti didalam hidup ini?


Oleh itu yang kita sangat takuti didalam hidup ini adalah hanya Tuhan, sebab Dia yang memiliki kuasa ke atas hidup dan segala yang ada didunia ini.


Doa: Bapa yang di surga, saya datang kepadaMu, memohon agar Engkau mengajar saya jalanMu, dalam segala perkara saya sentiasa bersandar kepadaMu untuk pertolongan dan bimbingan. didalam nama Tuhan Yesus saya berdoa amin.


Pr Patrick TaieComments


bottom of page