top of page

(5) Kuasa Kerendahan Hati di MarketplaceHari ini, kita berbicara bahagian yang terakhir di dalam siri kerendahan hati. Kita akan menghayati kuasa kerendahan hati di marketplace. Kita akan sama-sama menyentuh bahawa kerendahan hati, bukanlah di dalam minda kita (mindset) atau praktik, tetapi juga adalah mengenai kuasa kerendahan hati yang mentransformasikan.


Apakah kuasa kerendahan hati?


Pertama, kerendahan hati akan membawa kita dekat dengan Tuhan.

Bukan sahaja kita rendah hati dengan orang lain, tetapi juga rendah hati dengan Tuhan. Apabila kita mengakui kebergantungan kita kepada Tuhan dan menyedari bahawa segala yang kita ada adalah daripada Tuhan, kita akan menjadi lebih dekat dengan Tuhan dan iman kita akan menjadi lebih dalam. Dengan merangkuli kerendahan hati, kita boleh mengalami anugerah Tuhan yang berkuasa transformatif dan kasih Tuhan yang dalam hidup kita.


“Oleh itu, rendahkan dirimu di bawah kuasa Allah, supaya kamu ditinggikan-Nya pada waktu yang telah ditetapkan.”

(‭‭1 Petrus‬ ‭5‬:‭6‬ ‭AVB‬‬)


Kedua, kerendahan hati memupuk budaya hormat dan kolaborasi

Di marketplace, kerendahan hati boleh memupuk budaya hormat-menghormati dan bekerjasama. Apabila kita mengutamakan keperluan orang lain, kita mewujudkan persekitaran di mana semua orang berasa dihargai dan dihargai. Ini boleh membawa kepada kerja berpasukan, kerjasama dan inovasi yang lebih baik, yang akhirnya boleh memberi manfaat kepada semua orang.


“Janganlah lakukan apa pun kerana kepentingan diri sendiri atau keangkuhan. Dalam kerendahan hati biarlah setiap orang menganggap yang lain lebih tinggi daripada dirinya.”

(‭‭Filipi‬ ‭2‬:‭3‬ ‭AVB‬‬)


Ketiga, kerendahan hati membantu kita belajar dan bertumbuh.

Apabila kita menerima kerendahan hati, kita mengakui bahawa kita tidak mempunyai semua jawapan dan sentiasa mempunyai ruang untuk pertumbuhan dan peningkatan. Dengan bersikap terbuka kepada maklum balas (feedback), mencari perspektif baru dan belajar daripada kesilapan, kita boleh terus mengembangkan kemahiran dan bakat kami serta menjadi versi diri kami yang lebih baik.


“Ketika keangkuhan datang, aib pun menyusul, tetapi dengan kerendahan hati datangnya hikmah.”

(‭‭Amsal‬ ‭11‬:‭2‬ ‭AVB‬‬)


Keempat, kerendahan hati akan memimpin kita ke arah kegembiraan dan kedamaian.

Kerendahan hati membawa kepada kebahagiaan, manakala kesombongan membawa kepada tekanan dan kekecewaan." Apabila kita melepaskan kebanggaan kita dan memberi tumpuan kepada melayani orang lain, kita mengalami rasa kegembiraan dan kedamaian yang lebih mendalam yang datang daripada mengetahui bahawa kita membuat perubahan positif di dunia.


“Rendahkan dirimu di hadapan Tuhan, maka Dia akan meninggikanmu.”

(‭‭Yakobus‬ ‭4‬:‭10‬ ‭AVB‬‬)


Ayat ini mengingatkan kita tentang kuasa transformatif kerendahan hati. Dan impaknya kepada diri kita dan orang di sekeliling kita.Kelima, kuasa yang mutlak di dalam kerendahan hati, didemonstrasikan oleh Yesus di atas salib.

Contoh utama kerendahan hati ditunjukkan oleh Yesus di kayu salib. Dengan rela mengorbankan dirinya demi orang lain, Yesus menunjukkan kuasa tertinggi kerendahan hati dan kesan perubahan yang boleh ditimbulkannya kepada dunia. Apabila kita mengikuti teladannya dan hidup dengan lebih rendah hati dalam semua yang kita lakukan, kita boleh memberi kesan positif kepada dunia dan membawa kasih dan rahmat Tuhan kepada orang-orang di sekeliling kita.


“Dalam keadaan sebagai manusia, Dia telah merendahkan diri-Nya dan taat hingga kepada kematian, bahkan kematian di salib!”

(‭‭Filipi‬ ‭2‬:‭8‬ ‭AVB‬‬)


Kesimpulan, marilah kita menerima kuasa kerendahan hati di marketplace, dengan mendekatkan diri kita kepada Tuhan. Kita memupuk budaya hormat-menghormati dan bekerjasama. Kita berusaha untuk belajar dan berkembang, mengalami kegembiraan dan kedamaian yang lebih besar, dan mengikuti contoh kerendahan hati yang ditunjukkan oleh Yesus di atas salib. Dengan berbuat demikian, kita boleh memberikan impak positif di dunia dan membawa kasih sayang dan rahmat Tuhan kepada orang-orang di sekeliling kita.


bottom of page