top of page

Ayuh, Mari Kita BernyanyiBetapa mungkin kami nyanyikan lagu Tuhan di tanah asing? (Mazmur 137:1-9, ay.4).


Renungan:

Sekali lagi kita melepasi ambang tahun baru. Untuk menandakan detik ini, apabila ramai yang akan berusaha untuk membuat permulaan yang baru, saya tidak dapat memikirkan tema yang lebih baik daripada 'Kebenaran Tak Berubah'.


'Musim yang menghentam, menghempas' ini, seperti yang digambarkan oleh seorang penulis, membawa cabaran kepada setiap daripada kita - sama ada orang Kristian dan bukan Kristian. Namun begitu, bagi orang Kristian terdapat cabaran tertentu, mungkin yang paling hebat ialah masyarakat kita telah menjadi semakin sekular.


Anda dan saya bangun pada hari pertama tahun baru ini ke dunia yang tidak mengambil berat tentang Tuhan. Sekularisme telah tersebar di mana-mana. Ia mengisi sekolah dengan buku yang tidak mempunyai ruang untuk kebenaran Ilahi, menguasai sistem politik kita, memenuhi industri hiburan, dan menyusup ke dalam nilai sistem kita dengan takrifan kuasa, jantina, kesombongan yang berbahaya, dan sebagainya. Dalam era pascamoden ini, di mana hampir semua perkara, terutamanya kerohanian, diterima dan dipeluk, saya mendapati ia menarik bahawa, jika anda menyatakan keyakinan anda tentang Tuhan atau Alkitab, anda diejek atau dilabelkan sebagai fundamentalis. 'Untuk mempercayai Alkitab,' kesimpulan Calvin Miller, 'telah menjadi semacam penghinaan besar - batu sandungan kuno di jalan menuju dunia baru yang dibebaskan yang berani.'


Jean-Pierre de Caussade berkata, 'Ia memerlukan kepahlawanan dan penyerahan diri untuk berpegang teguh kepada kepercayaan yang sederhana dan terus menyanyi sepanjang masa.' Orang-orang dalam mazmur yang kita baca hari ini mendapati bahawa sukar. Diusir dari negeri mereka dan dikelilingi oleh budaya pagan, mereka berseru, 'Bagaimanakah kami dapat menyanyikan nyanyian TUHAN semasa berada di negeri asing?' Dengan kami, ia boleh berbeza. Kita boleh mempunyai keberanian untuk terus menyanyikan lagu Tuhan dan menolak untuk didiamkan oleh masyarakat. Semua boleh berubah, tetapi kebenaran Tuhan - tidak pernah.


Ayat-ayat rujukan:


Dan. 6:3-16, 23-27;

Ef.5:15-20


Doa:


Ya Allah Bapaku, berikanlah aku keberanian untuk 'berpegang teguh pada iman yang sederhana dan terus menyanyi sepanjang masa'. Baptislah aku dengan Roh Kudus-Mu agar aku menjadi seperti yang Engkau kehendaki pada hari-hari yang mendatang. Dalam nama Yesus saya berdoa. Amin.


Rev. Gerawat Maran


Comments


bottom of page