top of page

Keperluan untuk Menjadi Sebahagian daripada Sesuatu


'Jangan terikut-ikut kebanyakan orang apabila mereka melakukan kejahatan.' (Keluaran 23:1-9, ayat 2).


Renungan

Kita terus mempertimbangkan kepentingan bersedia menjadi minoriti. Dalam penerbangan saya dari London ke Zimbabwe, saya dapat melihat kumpulan gnu (iaitu sejenis rusa/antelop yang terdapat di Afrika). Ketika saya mendarat, saya memerhatikan kumpulan ngu yang sedang makan. Di setiap hujung kumpulan, terdapat empat ekor gnu yang menghadap ke arah yang berbeza, seolah-olah sedang mengawasi musuh. Saya menunjukkannya pemerhatian saya kepada penumpang di sebelah saya yang berasal dari Zimbabwe. Dia menyatakan bahawa ini adalah sesuatu yang biasa dan binatang-binatang menjaga di setiap hujung kumpulan adalah ‘pengawal’.


Manusia juga merasakan diri mereka tergolong dalam kumpulan. Kumpulan-kumpulan melindungi kita, memberi kita rasa persamaan. Kita tergolong bersama dan tanpa perasaan itu, kita berasa tidak selesa. Sebagai makhluk sosial, kita tidak boleh hidup tanpa menjadi sebahagian daripada komuniti. Dr. Overtstreet, seorang pakar psikiatri, berkata bahawa manusia mempunyai beberapa keperluan: keperluan untuk tergolong, keperluan untuk berdikari, keperluan untuk keselamatan yang munasabah dan keperluan untuk kepentingan peribadi. Beliau berkata bahawa keperluan yang paling kuat ialah keperluan untuk tergolong dalam kumpulan: ‘Kita mesti tergolong kepada sesuatu yang memberi kita keperluan untuk keselamatan yang munasabah, keperluan untuk berdikari, dan keperluan untuk kepentingan peribadi.’”


Sebagai orang Kristian, kita harus sedar bahawa kita terlebih dahulu adalah milik Tuhan, dan hanya setelah itu kita menjadi sebahagian daripada kumpulan. Kita boleh menjadi ahli kumpulan selagi tidak bertentangan dengan tujuan Allah. Kita boleh setia kepada kumpulan jika kesetiaan itu tidak menggugat kesetiaan kita kepada Allah. Oleh itu, Yesus adalah sebagai sebahagian daripada kumpulan, tetapi Dia tidak terkawal oleh kumpulan itu. Walaupun Dia adalah kawan kepada orang berdosa, kesetiaan-Nya yang pertama adalah kepada Tuhan. Oleh itu, kesetiaan kita harus sama seperti Yesus.


Ayat Rujukan:

Keluaran 32:1-6, 21-29;

Yosua 24: 14-15


Doa:

Ya Bapa, berikan saya keberanian untuk menjadi berbeza, secara dalaman dan luaran. Berikan saya keberanian untuk menentang kumpulan apabila diperlukan, dan untuk meningkatkannya apabila saya mampu. Bantulah saya untuk menjadi diri saya sendiri dalam Engkau. Inilah yang saya minta dalam nama mulia Kristus. Amin.


Rev Gerawat Maran


Comments


bottom of page