top of page

Keterujaan yang Sia-sia'Segala-galanya diciptakan melalui Dia. Daripada segala yang wujud, tiada suatu pun yang dicipta tanpa-Nya.' (Yohanes 1:1-14,ayt 3)


Renungan


Dalam masyarakat pluralis dan pascamoden ini, kita juga perlu memahami bahawa kita dicipta secara intrinsik untuk cara Kristian. Cara Kristian adalah satu-satunya cara untuk hidup - tanpa syarat. Sesetengah orang yang tidak percaya akan membawa kita untuk mempercayai bahawa cara Kristian adalah indah tetapi tidak realistik. Seperti yang dikatakan oleh seorang pengkritik: 'Cita-cita Kristian mematahkan sayap lembutnya terhadap realiti yang keras. Ia mungkin berfungsi di dunia lain, tetapi di dunia ini kita tidak boleh membuang masa untuk perkara yang mustahil yang menggembirakan kita dengan banyak kekecohan tentang apa-apa.' Keraguan ini dikongsi oleh ramai yang tidak mengenali Yesus, dan kita tidak akan dapat maju ke arah tengah-tengah zaman ini jika kita sendiri tidak jelas bahawa kita dicipta untuk cara Kristian.


Selama kira-kira 50 tahun saya telah terpesona oleh fakta bahawa cara Kristian ditemui bukan sahaja dalam teks Kitab Suci tetapi juga dalam struktur kehidupan itu sendiri (sesuatu yang saya pelajari daripada Dr. E. Stanley Jones). Teks di bahagian atas halaman ini mengingatkan kita bahawa alam semesta diciptakan oleh Kristus, jadi adalah logik bahawa, selepas dicipta oleh-Nya, watak-Nya dicop pada setiap bahagian alam semesta itu. Dalam Kisah 9, kita membaca tentang orang yang tergolong dalam 'jalan itu'. 'Jalan' berhuruf besar 'J' menunjukkan bahawa ia bukan hanya satu laluan tetapi laluan sebenar. Dan bukan sahaja jalan keselamatan tetapi jalan segala-galanya. Apabila kita mengikuti jalan itu, kita sedang berjalan di sepanjang garis alam semesta.


Cara Kristian adalah cara alam semesta berfungsi. Sebarang keraguan tentang fakta ini adalah keraguan yang fana; ia akan memusnahkan semua harapan dan kemungkinan tertinggi kita.


Ayat Rujukan:


Yohanes 14:1-6;

Kisah 9:1-6;

18:24-28


Doa:


Wahai Tuhan yang maha pengasih, saya melihat bahawa cap Kristus diletakkan pada segala-galanya; Jalannya adalah cara hidup yang dicipta. Kuatkan keyakinan saya dalam perkara ini, kerana jika saya ragu di sini, saya akan ragu dalam semua perkara lain. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comentários


bottom of page