top of page

Mendapati Kami SetiaMarilah kita berpegang teguh pada pengakuan harapan kita tanpa berganjak, kerana Dia yang berjanji sentiasa setia. (Ibrani 10:19-38, ay.23)


Renungan:


Kita terus merenungkan hakikat bahawa hidup seperti yang kita lakukan sekaligus, kuasa yang kuat sedang berusaha untuk mencuri iman kita, kita harus memastikan kita tetap benar. Seperti yang kita lihat semalam, tiada apa yang lebih membimbangkan orang Kristian daripada Yesus ditempatkan dalam pantheon tuhan-tuhan lain. Di zaman materialistik ini, kita mempunyai banyak persamaan dengan ahli agama lain dan gembira apabila mereka menegaskan dalam menghadapi ateisme bahawa ada Tuhan. Walau bagaimanapun, berbeza dengan mereka, sebagai orang Kristian, kita tuntut Yesus adalah unik, dan tiada tandinganya. Kekristianan bukan satu agama diantara yang lain; ia berada dalam kategori dengan sendirinya. Mari kita jelas tentang apa yang kita percaya, kerana jika tidak, generasi yang akan datang mungkin tidak mempunyai apa-apa untuk dinyanyikan. Satu ayat daripada lagu ‘Find Us Faithful’, menyampaikan secara langsung kepada perkara ini:


Oh may all who come behind us find us faithful

May the fire of our devotion light their way

May the footprints that we leave

Lead them to believe

And the lives we live inspire them to obey

Oh may all who come behind us find us faithful


Semoga semua yang datang setelah kami mendapati kami setia,

Semoga api pengabdian kami menerangi jalan mereka,

Semoga jejak yang kami tinggalkan

Bimbing mereka untuk beriman,

Dan kehidupan yang kami jalani memberi inspirasi kepada mereka untuk taat


Telah dikatakan bahawa kita hanya tinggal satu generasi sahaja dari murtad. Kita harus memastikan bahawa kita berpegang teguh pada kebenaran bahawa Yesus Kirstus adalah Tuhan, serta menepis anggapan bahwa nabi-nabi lain bukanlah orang baik. Seperti Martin Luther, kita harus mengatakan, 'Di sini saya berdiri, saya tidak dapat melakukan sebaliknya.'


Ayat-ayat Rujukan:


K.P.R 17:16-34;

Ibrani 4:14-16

Yudas 3-4


Doa:


Ya Bapa, berilah aku kasih kurnia untuk setia pada iman 'yang telah dipercayakan selamanya kepada orang-orang kudus'. Terlepas dari kekuatan yang bekerja untuk mencuri isi/kepuasan, supaya saya tidak pernah melemahkan keyakinan bahwa Yesus adalah satu-satunya jalan menuju Tuhan. Dalam nama Yesus Kristus. Amin.


Comments


bottom of page