top of page

Naluri Kawanan


"Selamatkanlah dirimu daripada angkatan yang ingkar ini." (Kisah Para Rasul 2:29-41,ayt 40)


Renungan:

Ramai orang, termasuk beberapa orang Kristian, dikuasai oleh apa yang digunakan oleh ahli psikologi sebagai 'naluri kawanan'(the herd instinct). Pada masa kini dorongan ini disebut sebagai 'sosialisasi'. Kita semua suka merasakan kita tergolong dalam masyarakat, tetapi apabila masyarakat pergi ke arah yang bertentangan dengan Kristus, kita mesti berpisah dan mengikut Dia. Inilah maksud Petrus dalam teks di hadapan kita hari ini.


Suatu ketika, pada mesyuarat keagamaan di Dublin, saya kebetulan menyebut keperluan untuk dibebaskan daripada ketakutan terhadap perkumpulan atau kawanan. Selepas saya menyelesaikan ucapan saya, paderi yang mempengerusikan memberi komen, 'Langkah pertama ke arah keselamatan adalah melepaskan diri dari masyarakat yang sedang menuruni bukit dengan cepat. Pada masa itu anda menjadi seseorang. Anda tidak lagi berkata "Ditto"(Saya juga), tetapi "Saya pilih."' Itu adalah kata yang bijak.


Dikatakan tentang Zakheus bahawa dia tidak dapat melihat Yesus 'kerana orang ramai' (Lukas 19:3). Naluri kawanan menghalang ramai orang daripada melihat Yesus. Salah satu alasan biasa pada hari itu, terutamanya daripada mereka yang ingin membenarkan tingkah laku tidak bermoral, ialah: 'Semua orang melakukannya.' Mereka takut untuk melangkah keluar, menjadi seorang yang berbeza dari orang lain, jadi mereka tunduk kepada tekanan rakan sebaya. 'Masyarakat,' telah dikatakan, 'menuntut kepatuhan’. Jika anda jatuh di bawah piawaian tersebut, anda akan dihukum. Jika anda naik melebihi standard tersebut, anda akan dianiaya. Masyarakat menuntut moral yang kelabu dan purata.' Atas sebab ini kebanyakan orang melihat sekeliling sebelum mereka bertindak. Tetapi pada hakikatnya mereka tidak bertindak - mereka bertindak balas. Mereka hanyalah gema, dan bukan orang yang memiliki suara. Ada tiga pilihan: anda boleh mementingkan diri sendiri, berpusatkan kumpulan atau berpusatkan Kristus.


Pilih untuk berpusatkan Kristus, tidak kira berapa harga yang perlu dibayar.


Ayat Rujukan:


Mazmur 1:1-6;

Kisah Para Rasul 17:32-34


Doa:

Ya Bapa, bantulah saya untuk melepaskan penguasaan kawanan dan sebaliknya mengambil kukMu ke atas hidup saya. Walaupun saya sebahagian daripada sebuah kawanan dan bersedia memainkan peranan saya, saya tidak mahu menjadi hamba kepadanya. Saya ingin menjadi milik-Mu, dan milik-Mu sahaja. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran


Comments


bottom of page