top of page

Percayalah Pada Cintaku


Mengapa deritaku terus berlanjutan dan lukaku sangat parah, tidak mahu sembuh? Sungguh, Engkau seperti sungai yang menipu bagiku, air yang tidak dapat diharapkan.(Yeremia 15:10-21, ayat 18).


Renungan:


Kami kini memberi tumpuan kepada aspek lain dari cara Yesus mengenal pasti dirinya dengan kemanusiaan kita - iaitu penderitaan dan kesakitan. Tidak ada yang lebih menderita daripada Tuhan kita, dan pengalaman-Nya di Getsemani dan di kayu salib adalah bukti fakta ini.


Bagaimanakah kita mula menangani masalah penderitaan dan kesakitan yang sukar ini? Masalah ini terus timbul, walaupun percubaan paling terpelajar untuk menjelaskannya. Malah C.L. Lewis, yang menawarkan salah satu penjelasan yang paling jelas mengenainya, melihat hujahnya layu ketika dia menyaksikan serangan kanser tulang pada tubuh isterinya. Kemudian, dia menulis, 'Anda tidak pernah tahu betapa anda benar-benar mempercayai sesuatu sehingga kebenaran atau pembohongannya menjadi masalah hidup dan mati untuk anda.' Saya tahu sangat sedikit apa yang dia maksudkan, setelah menyaksikan isterinya meninggal dengan cara yang sama. Seperti Hercules melawan Hydra, semua percubaan kami untuk merobohkan hujah ateis dan agnostik tentang penderitaan dan kesakitan disambut dengan contoh baharu yang mengharukan, setiap satu nampaknya lebih teruk daripada yang lain.


Adakah penderitaan dan kesakitan, seperti yang didakwa oleh beberapa ahli falsafah, adalah kesalahan besar Tuhan? Saya sendiri tidak percaya begitu. Saya masih ingat semasa saya kecil saya perlu menjalani tonsilektomi, dan apabila tiba masanya untuk pergi ke hospital, saya berpegang pada ibu saya, merayu agar dia menyelamatkan saya dari kesusahan. Dia memandang saya sambil berkata, 'Saya tidak dapat menyelamatkan kamu daripada itu. Anda akan faham satu hari nanti. Anda mesti percayakan cinta saya.' Begitulah cara Allah memperlakukan kita dalam menghadapi penderitaan dan kesakitan. Dia berkata, 'Apa yang saya benarkan mungkin tidak masuk akal kepada anda sekarang...tetapi ia mempunyai tujuan. Percaya pada cinta saya!'


Renungan Lanjutan:


Maz. 73:1-28;

Yes. 55:8-9


Doa:

Bapa yang dikasihi, dalam saat-saat bingung saya semasa saya bergelut dengan masalah penderitaan dan kesakitan ini, bantu saya menyedari bahawa Dia yang mencari kepercayaan saya adalah Dia yang memberikan diri-Nya untuk saya di Kalvari. Dalam keadaan ini, bagaimana saya boleh berundur? Amin.


Rev Gerawat Maran

bottom of page