top of page

Tidak Ada yang Terlepas Pandang'Oleh itu, saudara-saudara yang kukasihi, teguhkan pendirian, jangan berganjak, dan bersungguh-sungguhlah dalam pengabdianmu kepada Tuhan. Kamu tahu bahawa dalam Tuhan, jerih lelahmu tidak akan sia-sia..' (1 Korintus 15:50-58, ayat 58).


Dalam petikan 'dalam Kristus' yang terakhir dalam surat pertama kepada orang Korintus, Paulus dengan kuat menggesa para orang percaya untuk berdiri teguh, untuk sentiasa memberikan diri mereka sepenuhnya kepada pekerjaan Tuhan kerana usaha mereka dalam Tuhan tidak sia-sia. Maksudnya adalah bahawa jika mereka dapat memahami kepentingan kebenaran kebangkitan, jika mereka mengingat kemuliaan yang akan menjadi milik mereka apabila mereka dibangkitkan dari kematian, maka mereka tidak akan mudah goyah. 'Berikan dirimu sepenuhnya kepada pekerjaan Tuhan,' kata Paulus. Dan kenapa? 'Kerana kamu tahu bahawa usaha kamu dalam Tuhan tidak sia-sia.' Tiada apa yang kita lakukan, jika ia dalam Tuhan, adalah sia-sia. Saya pernah berbual dengan seorang lelaki yang duduk di sebelah saya dalam pesawat, yang memberitahu saya bahawa dalam pekerjaannya dia telah diabaikan memihak kepada orang lain. Dia menjadi agak terharu sambil berkata, 'Saya telah bekerja untuk organisasi itu selama bertahun-tahun, memberikan mereka tahun-tahun terbaik dalam hidup saya, dan inilah cara mereka melayan saya ... Semua usaha saya telah sia-sia.' Dia merasa kesepian, digunakan, tidak difahami, dan ditolak - perasaan yang, tidak diragukan lagi, banyak pembaca akan mengenalinya, mungkin juga pada saat ini. Saya tidak dapat menahan diri daripada menyedari betapa berbezanya perasaan saya tentang pekerjaan yang telah saya dapat lakukan dalam Yesus. Oh, ada kesulitan dan kegagalan, dan jalan tidak selalu lancar. Namun, seperti rasul Paulus, saya membawa bersama saya keyakinan bahawa usaha saya dalam Tuhan tidak sia-sia. Saya tidak boleh berkata dengan jujur bahawa saya tidak pernah mengharapkan pujian daripada rakan-rakan saya, tetapi dengan usia dan kematangan banyak daripada itu telah berkurangan. Saya menjadikan urusan saya hanya mempunyai satu tujuan dalam hidup - untuk hidup dan bekerja dalam Tuhan. Hasilnya adalah urusan-Nya.


Renungan Lanjutan:

Galatia 6:7-10; Ibrani 6:10-12


Doa:

Bapa dan Tuhanku, bantulah aku menjadikan urusan hidupku hanya satu urusan sahaja - untuk hidup dan bekerja dalam Tuhan. Kurniakan bahawa semua yang aku lakukan pada hari ini dan setiap hari akan dilaksanakan dengan tujuan tunggal untuk kemuliaan-Mu. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page