top of page

Harapan Kita Letak Pada Tuhan


“…Manusia hanya seperti hembusan nafas; besar atau kecil sama-sama tidak berharga. Kalau ditimbang, mereka ternyata ringan, lebih ringan daripada sehembus nafas...…” Mazmur 62:10


Pemazmur berkata kepada kita bahawa “…sesungguhnya manusia tidak dapat menolong kita dan tidak dapat bergantung pada manusia. Jika dibanding dengan Tuhan, sebab manusia tidak ada artinya, tidak lebih daripada awan yang lemah lembut.


Itulah sebabnya pemazmur berkata supaya tidak meletakkan harapan pada kuasa manusia untuk menolong kita, hal ini sama dengan perkra ini, sekiranya kita menjadi kaya, janganlah kita percaya kepada kekayaan kita.


Tetapi kita harus bersandar dan berlindung sepenuhnya kepada Tuhan untuk menghasilkan kehidupan yang aman dan tenteram. Sebab segala kejayaan manusia hanyalah sementara di hadapan Tuhan, yang kekal adalah kuasa, kasih setia, dan keadilan Tuhan.


Dengan itu pemazmur memperingatkan kita agar tidak meletakkan harapan kita pada manusia dunia ini, sebab manusia hanyalah seperti hembusan nafas; besar atau kecil sama-sama tidak berharga. Kalau ditimbang, mereka ternyata ringan, lebih ringan daripada sehembus nafas.


Bagaimana dengan diri kita hari ini, dimanakah meletakkan harapan kita? Sebab manusia lebih ringan daripada angina, dengan itu kiita tidak boleh bergantung pada hikmat manusia untuk menasihati kita, atau pada kuasa mereka untuk bertindak bagi kita, atau pada kehendak baik mereka kepada kita.


Tetapi kita harus bergantung pada janji-janji Allah untuk menasihat dan membimbing kita.


Doa: Bapa yang di surga, saya datang kepadaMu, dan menyerahkan seluruh kehidupan saya kepadaMu, sebab hanya dalamMu hidup saya aman dan tenang. didalam nama Tuhan Yesus saya berdoa amin.


Pr Patrick Taie

bottom of page