top of page

Hati Yang Bersih Dan Tulus


“….Periksalah aku, ya TUHAN, dan ujilah aku, selidiklah keinginanku dan fikiranku....…” Mazmur 26:2


Sewaktu pemazmur memohon kepada Tuhan untuk memeriksakan dan menguji keinginan dan pemikirannya. Pemazmur pada saat ini sedang dikejar-kejar oleh Saul dan para pengikut-pengikutnya. Mereka menggambarkan pemazmur adalah seorang yang jahat.


Mereka menuduh diri pemazmur melakukan banyak kejahatan dan pelanggaran berat dan mencemarkan nama baik mereka supaya mereka dapat menangkap diri pemazmur. Walaupun pemazmur sering kali menjadi pelindung kepada musungnya.


Namun mereka tetap menyerang dirinya, dengan fitnah yang tidak berasas, menjadi pelindung atau pembela kepada seseorang tidak akan menjaminkan diri kita daripada seranngan fitnah dan tuduh, seperti yang dia alami pemazmur ini.


Oleh itu kita harus mengajar dan memperingatkan diri kita secara peribadi pada hari ini, agar kita sentiasa menjadi seperti apa dan apa yang harus kita perbuat supaya kita boleh memperolehi perkenaan daripada Allah


Ingat apabila hati kita bersih dan tulus maka kedamaian akan pasti mengalir didalam hati nurani kita sendiri dan seterusnya kita akan menjadi tenang. Walaupun kita sering kali dituduh dan difitnah dengan hal-hal yang bukan kita buat.


Doa: Bapa yang di surga, selidiki dan ujilah hati saya agar saya menjalni kehidupan yang memuliakan dan berkenaan dihadapanMu. didalam nama Tuhan Yesus saya berdoa amin.


Pr Patrick Taie

Comments


bottom of page