top of page

Sebab Jiwa Pemazmur Bergembira


“…Maka aku akan bergembira kerana TUHAN; aku akan bersukacita kerana Dia menyelamatkan aku.…” Mazmur 35:9


Dalam keadaan yang sukar, pemazmur menyatakan tentang kegembiran dan sukacitanya, dia berkata bahawa “jiwanya bergembira kerana TUHAN dan hatinya bersukacita kerana Tuhan menyelamatkan dirinya. Oleh itu kita tahu bahawa jiwa pemazmur bersorak-sorak sewaktu dia melalui keadaan yang menyukarkan dirinya.


Pemazmur melanjutkan pengakuan dirinya kepada kita tentang sebab dia bergembira dan bersukacita didalam keadaan yang menyukarkan dirinya, dia dengan sepenuh hatinya berkata kepada TUHAN, “Engkau tiada bandingnya. Engkau melindungi orang lemah daripada orang kuat, orang miskin dan sengsara daripada penindas mereka.”


Oleh kerana pengenalan pemazmur akan Tuhan dalam hidupnya maka jiwanya bergemira kerana kebaikan Tuhan, karena janji-Nya dan karena keselamatan yang ada pada-Nya, sesuai dengan janji-Nya.”oleh itu jiwa pemazmur dipenuhi dengan keyakinan akan melihat hari-hari yang lebih baik dihadapaNya.


Bagaimana dengan diri kita pada hari ini? apakah yang membuat anda bersukacita didalam hidup anda hari ini? apakah anda melihat janji keselamatan, kesembuhan, pertolongan Tuhan sewaktu anda melalui keadaan yang sangat menyukarkan hari ini?


Lihat pemazmur dalam keadaan yang menyukarkan dia melihat keselamatan dari Tuhan, dia lihat pertolongan daripada Tuhan. Dengan itu jiwanya bergembira dan bersukacita kerana dia tahu Tuhan bersama dengan dirinya di setiap saat.


Lihatlah kepada janji Tuhan kepadamu maka hati kita akan menjadi tenang dan damai...


Doa: Bapa yang di surga, saya datang kepadaMu, memuji dan mengagungkan namaMu kerana kehadiran Mu saya dapat menikmati perkara-perkara yang besar dalam hidup ini. didalam nama Tuhan Yesus saya berdoa amin.


Pr Patrick Taie

Comments


bottom of page